Voeding tijdens een trail-marathon: dit at en dronk Mirthe tijdens de Trail des Fantomes!

Op vrijdag 14 augustus liep onze ‘voedingsexpert’ Mirthe Nieuwstraten de Trail des Fantomes. Een loodzware trail door de Ardennen van 42 kilometer met 2200 (!) hoogtemeters! En niet onverdienstelijk, ze werd 3e vrouw. In dit artikel neemt Mirthe jullie mee in haar avontuur en vertelt zij wat zij tijdens deze trail heeft gegeten en gedronken.

‘Op 14 augustus vertrok ik om 6 uur samen met 2 loopmaatjes richting Maboge waar de start van de trail was. Dit jaar was gekozen voor een speciale ‘Corona-editie’ waarbij 5 weken lang bijna dagelijks kon worden gestart met een maximaal aantal deelnemers van 150 per dag. Ik had gekozen voor de langste afstand, 42 kilometer.

Omdat ik vaak last van mijn darmen krijg tijdens het lopen heb ik de dag voorafgaand aan de trail zo min mogelijk vezels gegeten en mijn ontbijt bestond uit wit brood met appelstroop. Het werd 27 graden dus het was vooral erg belangrijk om goed te drinken tijdens de trail. Mijn doel was om rond de 60 gram koolhydraten per uur te nemen omdat ik uit ervaring weet dat mijn lichaam dit goed weet te verteren. In de auto dronk ik nog een bidon met isotone sportdrank van WCUP. In mijn camelbag nam ik 2 liter WCUP mee, maar ik maakte hem wat minder sterk dan de aanbevolen dosering, waardoor het meer een hypotone drank werd met ongeveer 3 gram koolhydraten per 100 ml. Ook nam ik nog een flesje van 500 ml mee, met daarin een halve Maxim Total Hydration tablet. Deze nam ik ook mee in een zakje om onderweg ook sportdrank te kunnen maken. Verder nam ik repen, gels en gelsnoepjes mee voor onderweg.

De trail ging direct behoorlijk heftig van start met in de eerste 5 kilometer gelijk 2 zware klimmen. Mijn benen voelde goed en op de vlakkere stukjes kon ik een lekker tempo pakken. Ik dronk steeds kleine slokjes en nam de eerste 2 uur iedere 25 minuten een halve reep van Enervit. Deze reep bevalt me supergoed omdat ik deze makkelijk wegkrijg tijdens het lopen en hij smaakt ook prima. Het parcours was echt schitterend met mooie beklimmingen, technische afdalingen en supergave singletracks langs de Ourthe. Na 16 kilometer merkte ik dat er best wat in het vat zat die dag en besloot ik het tempo wat op te voeren. Na de 2 repen schakelde ik over op de Powergel Shots van Powerbar, ook deze bevallen mij erg goed tijdens het rennen. Na 27 kilometer zat ik ineens zonder drinken. Ik was toen ongeveer 3 uur bezig en had dus al 2 liter gedronken. Omdat ik echt behoefde had aan wat vloeibaars en het ook weer tijd werd om mijn koolhydraten aan te vullen nam ik toen een elektrolyte gel van SiS. Gelukkig stond er een post bij 31 kilometer. Ik vulde mijn camelbag met 1 liter water en mijn flesje met een halve liter water. Ik loste zowel in mijn camelbag als in het flesje een halve tablet van Maxim op. Richting het einde waren er nog een aantal echt superzware beklimmingen waar je echt alleen boven kon komen en kon afdalen met behulp van touwen. Ik begon me rond de 39 kilometer wel echt leeg te voelen en nam nog een half reepje van Enervit. Na een verfrissende oversteek van de Ourthe en een laatste steile beklimming bereikte ik de finish in 5 uur en 8 minuten. Wat een geweldige ervaring!!

Gelijk na de inspanning dronk ik een shake met eiwitten en koolhydraten van Invigor8, ik dronk heel veel water, cola en Radler 0.0 en nam nog een reep met extra eiwitten van Clif.

Uiteindelijk dronk ik dus tijdens de inspanning 4 liter hypotone sportdrank (en dit was echt nog te weinig!), at ik 2,5 Enervit reep, een zakje Powergel Shots en een gel. Totaal leverde dit ongeveer 250 gram koolhydraten, dichtbij mijn doel om 60 gram per uur te nemen dus.

Door steeds te blijven eten en drinken presteer ik echt veel beter bij dit soort inspanningen en herstel ik ook beter. Ik wil in de toekomst echt nog veel meer van dit soort trails lopen en dan het liefst nog een stukje langer. Voor herhaling vatbaar dus!

Als je vragen hebt over de voeding die ik heb genomen of zelf graag advies wilt over welke voeding je het beste kunt gebruiken tijdens een specifieke (duur)inspanning, neem gerust contact met me op!

Tips voor de winter

Winaar Merino Green

De Winaar Merino Green zijn wintersokken van het zachtere en dikkere materiaal merinowol. Niet echt geschikt als je superstrakke schoenen hebt waar net ...

Prijs: €18,99 €19,99
Bekijk dit product
Tijdelijk uitverkocht
Winaar Merino Black

De Winaar Merino Black zijn wintersokken van het zachtere en dikkere materiaal merinowol. Niet echt geschikt als je superstrakke schoenen hebt waar net ...

Prijs: €18,99 €19,99
Bekijk dit product
Tijdelijk uitverkocht
Lightning Merino Dark Grey - Grijs-Zwart

De Lightning Endurance Socks Merino zijn warme sokken van het zachtere en dikkere materiaal merinowol. Niet echt geschikt als je superstrakke schoenen ...

Prijs: €14,99
Bekijk dit product
Tijdelijk uitverkocht
Winaar Merino Grey

De Winaar Merino Grey zijn wintersokken van het zachtere en dikkere materiaal merinowol. Niet echt geschikt als je superstrakke schoenen hebt waar net ...

Prijs: €18,99 €19,99
Bekijk dit product
Tijdelijk uitverkocht

Meer sokken en wintertips ‣

Wielervoeding.nl werkt zoveel mogelijk afvalneutraal

Klik hier voor meer informatie

© 2011 - 2021 Wielervoeding.nl

Webwinkel door Manieu.nl