Mascha Pijnenborg: Ervaring met sportvoeding van een UCI renster.

Mascha Pijnenborg is momenteel professioneel wielrenster bij UCI Team Futurumshop. Vooral in etappekoersen en bergop is zij zeer sterk en heeft al vele top tien klassementen gereden en etappes op haar naam geschreven. Voor Team Futurumshop heeft zij o.a. gekoerst bij Dolmans Boels cycling team.

Als professioneel wielrenster weet ik als geen ander hoe belangrijk de juiste voeding is. Maar wat is nu de juiste voeding? En welk product gebruik je op welk moment, zodat je er het meeste profijt van hebt?

Het is een ingewikkelde materie. Maar ook een hele mooie. Zeg nu zelf, als je je lichaam geeft waar het op dat moment naar snakt, zal je lichaam je ook rijkelijk belonen in de vorm van een optimale prestatie. En je hoeft er geen extra training voor te doen en de deur niet uit. Sterker nog, het zal de prestatie van de training of wedstrijd die je doet verbeteren en makkelijker maken, maar door de juiste ‘nazorg’ in voeding zal je lichaam uiteindelijk ook sneller en beter herstellen.

Vooraf is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je spieren zich optimaal hebben gevuld met voedingsstoffen die nodig zijn om energie te leveren. Dit is het bekende ‘koolhydraten stapelen’. Het meest eenvoudig en meest efficiënte is om dit te doen middels de zogenoemde ‘carboloaders’. Deze zijn van verschillende merken te verkrijgen. Zelf heb ik altijd graag de Carboloader van Maxim. Deze pak je een dag voor de wedstrijd en zo’n 2 a 3 uur voor de desbetreffende inspanning. Het fijne van deze carboloader vind ik dat deze toe te voegen is aan bijvoorbeeld je melk, yoghurt of sap, maar ook aan je pastasaus. Op die manier heb je niet het idee dat je extra moet eten en is het een makkelijke manier om toch in je energiebehoefte vooraf te voorzien.

Er wordt vaak gezegd dat wanneer je honger of dorst voelt tijdens de inspanning dat je te laat bent met eten. Dat is ook zo. Een eenvoudige verklaring daarvoor is dat er tijd overheen gaat voordat je lichaam een signaal aan je hersenen geeft dat het iets nodig heeft. Vervolgens heeft het lichaam ook weer tijd nodig om  de dan ingenomen voedingsstoffen op te nemen en om te zetten in energie.  Dus de optelsom is snel gemaakt… voorkom dat je te laat bent. Dit doe je het best door middel van energiebars en energiegels. Ook hier zijn heel veel verschillende soorten en smaken op de markt. Mijn eigen voorkeur gaat uit naar de repen van Born, de Bitesize Boost. Deze zijn compact en daardoor makkelijk mee te nemen. De structuur van de bar zorgt ervoor dat deze makkelijk weg te eten is, ook bij koud weer blijft de reep ‘hapklaar’. Zelf begin ik altijd met de bars, maar naarmate de inspanning langer duurt wordt het moeilijker om vast voedsel tot je te nemen. Of door je ademhaling die er te snel voor is, of doordat je er simpelweg gewoon niet meer aan moet denken om te eten. Dan is de vloeibare voeding een ideale uitkomst! Gelukkig smaken de gels allang niet meer naar ‘lijm’ en zijn ze tegenwoordig ook in zoveel smaken en verpakkingen te verkrijgen dat je ze erg makkelijk weg krijgt. Het liefst neem ik zelf de Enervitene competition van Enervit mee. Vanwege de cafeïne die je een extra boost geeft, de aminozuren die zorgen voor een herstel al tijdens de inspanning en de vloeibaarheid van de gel, waardoor deze makkelijk te drinken is. Probeer 2 tot 3 gels of repen per uur tot je te nemen om de beruchte ‘hongerklop’ te voorkomen.

Na de inspanning kun je het best binnen 20 minuten nadat je gefinisht of thuis bent van de training een hersteldrank pakken. Deze dranken zijn zo samengesteld dat ze je lichaam precies geven waar het om vraagt. De juiste verhouding suikers en koolhydraten is belangrijk! De Ready-to-drink-pakjes van Maxim zijn ideaal, omdat je hier geen shaker, melk of water bij nodig hebt. De shake is al klaar en zo uit het pakje te drinken!

Klik hier om het door mij samengestelde sportvoedingspakket te bestellen op Wielervoeding.nl!

Sportse en vergeet niet te eten!

Mascha Pijnenborg

Bekijk ook

Winaar Fietssokken Nederlandse vlag

Winaar RWB sokken zijn comfortabele sokken met de kleuren van de Nederlandse vlag, en ze zorgen voor een heerlijke verkoeling van je voeten dankzij de ...

Prijs: €14,99 €15,99
Bekijk dit product
Tijdelijk uitverkocht
Winaar Full White Fietssokken - Zwart label

Winaar Full White zijn comfortabele sokken in de kleur wit en bieden je voeten een heerlijke verkoeling dankzij de unieke structuur. Het geweven garen ...

Prijs: €14,99 €15,99
Bekijk dit product
Tijdelijk uitverkocht
Winaar Champ Fietssokken - Wereldkampioen - Wit

Winaar Champ Wereldkampioen zijn comfortabele sokken in de kleur wit en bieden je voeten een heerlijke verkoeling dankzij de unieke structuur. Het geweven ...

Prijs: €15,99
Bekijk dit product
Tijdelijk uitverkocht
Winaar Champ Fietssokken - Wereldkampioen - Zwart

Winaar Champ Wereldkampioen zijn comfortabele sokken in de kleur zwart en bieden je voeten een heerlijke verkoeling dankzij de unieke structuur. Het ...

Prijs: €15,99
Bekijk dit product
Tijdelijk uitverkocht

Meer sokken ‣

Wielervoeding.nl werkt energieneutraal

 

Klik hier voor meer informatie

Klik hier voor meer informatie

 

© 2011 - 2024 Wielervoeding.nl

Webwinkel door Manieu.nl