Verslag Ultratrail 100 kilometer

Zoals je in een post op onze socials misschien al hebt gelezen, heb ik op 17 oktober 100 kilometer gerend over schitterende onverharde trails door mooie bosgebieden in Brabant. Waarom? Eigenlijk gewoon vooral omdat ik het heel leuk vind om mezelf fysiek en mentaal uit te dagen en enorm geniet van lang lopen in de natuur.

In dit artikel vertel ik je hoe ik me op deze ultratrail heb voorbereid qua training en voeding. Ook neem ik je mee in mijn ervaringen op de dag zelf. Hoe ging het lopen en wat at en dronk ik tijdens deze trail? Je leest het hieronder!

De voorbereiding

100 kilometer loop je natuurlijk niet zomaar. Daar gaat een goede voorbereiding aan vooraf. Mijn voorbereiding bestond met name uit het lopen van een behoorlijke omvang qua kilometers per week op een relatief laag tempo. 4 maanden lang liep ik ongeveer tussen de 80 en 100 kilometer per week – met ongeveer iedere 4 weken een rustweek met een lagere omvang - verdeeld over 4 trainingen. Daarnaast deed 1 keer per week krachttraining / circuittraining en minimaal 1 duurrit op de fiets. Een lange duurloop maakte vast onderdeel uit van mijn weekschema’s. Zo liep ik meerdere duurlopen van 30 of 40 kilometer, maar ook 3 keer een afstand van rond de 50 kilometer en 1 keer 60 kilometer, dit was ook mijn langste duurloop. Bijna al mijn trainingen liep ik onverhard, om de belasting voor mijn gewrichten zo laag mogelijk te houden. Bij mijn kortere duurloopjes koos ik er regelmatig voor om deze in een wat hoger tempo te lopen.

Tijdens de lange duurlopen in mijn voorbereiding heb ik enorm veel verschillende voeding getest om zo voor mezelf uit te vogelen wat de ideale ‘cocktail’ qua voeding voor mij is waarbij ik geen last van mijn maag en darmen zou krijgen. In een eerdere blog deelde ik hier al iets over. In dit artikel gaf ik aan dat ik een goede combinatie had gevonden van de Lightning Endurance Mix, de Xendurance Gels en de BYE! Fruit Gels. Deze vormden dan ook de basis van mijn ‘voedingschema’ voor de trail van de 100 kilometer.

Als voorbereiding op deze lange trail heb ik ook 4 weken lang Xendurance Lactic Acid Buffer gebruikt. Dit supplement zorgt ervoor dat verzuring van de spieren later intreedt / wordt uitgesteld door de afbraak van melkzuur. Daarnaast nam ik iedere avond een shake van Xendurance, de Collagen & Greens. Deze shakes hebben zeker bijgedragen aan het herstel van mijn trainingen.
En natuurlijk at ik de avond voor de trail pannenkoeken. Het beste voedsel voor een lange inspanning wat mij betreft!

De uitvoering: 100 kilometer trailen!

Op 17 oktober was het zover. Samen met Marcel ging ik op pad om de 100 kilometer te gaan volbrengen. Vanuit de loopgroep waar we beiden bij lopen hadden we superbegeleiding die met ons meeging naar de start. De start was bij Landgoed de Utrecht in Esbeek en de finish was voor ons huis. Ongeveer 95% van de route was onverhard over mooie bospaden. Er was voor ons geregeld dat er op 20, 40, 60, 80, 90 en 100 kilometer bevoorradingsposten zouden zijn en daarnaast fietste er continu iemand met ons mee. We droegen zelf steeds 1 liter sportdrank en de benodigde gels en repen met ons mee. Vooraf heb ik mijn benen ingesmeerd met Amp Human, waar ik hele goede ervaringen mee heb.

De start was om 6:30. We liepen dus de eerste 15 kilometer in het donker. Met koplampen op was dit prima te doen. Ik had om half 6 nog 2 pannenkoeken weggewerkt en een halve liter Endurance Mix (met een halve dosis), waardoor ik het eerste uur nog niet zo heel veel trek had in sportvoeding. Omdat ik wist dat dit mij juist zou gaan opbreken in de laatste uren, heb ik me hier op een gegeven moment wel toe gezet.

We spraken af iedere 10 kilometer even een klein stukje te wandelen en rustig iets te eten. Ook nam ik bij een iedere post wat te eten en zorgde ik ervoor dat ik steeds na 20 kilometer een liter had gedronken. Het lopen ging super. Rond de 60 kilometer kreeg ik helaas wel wat last van mijn onderrug. Deze verkrampte steeds meer. Een van onze verzorgers was daarin mijn redding. Hij heeft tape aangebracht op mijn rug, waardoor dit dus verbazingwekkend snel beter ging. Tussen 63 en 80 kilometer kreeg ik echt een opleving en liep ik superlekker. Daarna ging het ook nog steeds goed, maar had ik af en toe een dipje, die vervolgens ook weer wegging. Al met al viel het me oprecht mee en heb ik de afstand afgelegd in 9 uur en 49 minuten.

Ik heb de volledige 100 kilometer de Lightning Endurance Mix gedronken, waarbij ik ervoor heb gekozen om steeds een half schepje per 500 milliliter te gebruiken, zodat deze iets slapper was qua smaak en samenstelling. De eerste 40 kilometer heb ik nog een reep van Taste of Nature en een Lightning Endurance Bar genomen, maar verder heb ik alleen gels en een zakje snoepjes qua voeding genomen. Hieronder zal ik opsommen wat ik heb gegeten en gedronken en hoeveel gram koolhydraten ik totaal heb binnengekregen tijdens het lopen:

5 liter Lightning Endurance Mix (halve dosis) : 150 gram koolhydraten
1 Taste of nature reep : 49 gram koolhydraten
1 Lightning Endurance bar : 33 gram koolhydraten
3 Xendurance Energy Gels : 81 gram koolhydraten
5 BYE! Pro Fruit Gels : 110 gram koolhydraten
1 zakje Lightning Endurance Gummy Bears : 56 gram koolhydraten

Totaal: 479 gram koolhydraten

Mijn persoonlijke doelstelling (op basis van mijn gewicht en de intensiteit waarin ik heb gelopen) was om rond de 60 gram koolhydraten per uur binnen te krijgen. Omdat ik mezelf in het begin niet aan mijn oorspronkelijke plan heb gehouden is dit iets minder geworden, rond de 50 gram, maar hierop heb ik het goed volgehouden. Ik heb geen last van mijn maag en darmen gehad, dus deze combi van producten is voor mij een blijvertje.

Als jij ook een inspanning op het programma hebt staan waarvoor je graag een advies op maat wilt hebben, kan je me altijd benaderen via mirthe@wielervoeding.nl en ik help je graag verder!

Bekijk ook

Winaar Fietssokken Nederlandse vlag

Winaar RWB sokken zijn comfortabele sokken met de kleuren van de Nederlandse vlag, en ze zorgen voor een heerlijke verkoeling van je voeten dankzij de ...

Prijs: €14,99 €15,99
Bekijk dit product
Tijdelijk uitverkocht
Winaar Full White Fietssokken - Zwart label

Winaar Full White zijn comfortabele sokken in de kleur wit en bieden je voeten een heerlijke verkoeling dankzij de unieke structuur. Het geweven garen ...

Prijs: €14,99 €15,99
Bekijk dit product
Tijdelijk uitverkocht
Winaar Champ Fietssokken - Wereldkampioen - Wit

Winaar Champ Wereldkampioen zijn comfortabele sokken in de kleur wit en bieden je voeten een heerlijke verkoeling dankzij de unieke structuur. Het geweven ...

Prijs: €15,99
Bekijk dit product
Tijdelijk uitverkocht
Winaar Champ Fietssokken - Wereldkampioen - Zwart

Winaar Champ Wereldkampioen zijn comfortabele sokken in de kleur zwart en bieden je voeten een heerlijke verkoeling dankzij de unieke structuur. Het ...

Prijs: €15,99
Bekijk dit product
Tijdelijk uitverkocht

Meer sokken ‣

Wielervoeding.nl werkt energieneutraal

 

Klik hier voor meer informatie

Klik hier voor meer informatie

 

© 2011 - 2024 Wielervoeding.nl

Webwinkel door Manieu.nl